• Auteur/autrice de la publication :
 • Post category:healthblog
 • Temps de lecture :9 min de lecture

Anksioznost in depresija lahko obstajata skupaj z uporabo tobaka

Nekateri zavarovalni načrti ali zdravstveni varčevalni računi (HSA) lahko krijejo stroške, zato je vredno pri svojem ponudniku preveriti, ali je to možnost za vas.

Kje lahko kupite AirPhysio?

AirPhysio lahko kupite na spletu na uradni spletni strani AirPhysio na airphysio.com.

AirPhysio je na voljo tudi pri drugih spletnih prodajalcih, kot je Amazon. Vendar je pomembno zagotoviti, da kupujete pri uglednem viru, da se izognete ponarejenim ali lažnim izdelkom.

Vedno je priporočljivo, da kupujete neposredno pri proizvajalcu ali pooblaščenem distributerju, da zagotovite, da dobite pristen izdelek in imate dostop do podpore strankam in garancijskih storitev, zlasti za medicinske pripomočke.

Končna beseda

Naprave AirPhysio so odlične možnosti za tiste, ki želijo izboljšati zdravje pljuč ali dopolniti svoj trenutni predpisani načrt za zdravje pljuč. Nekatere študije kažejo, da OPEP, terapija, kakršna se uporablja v AirPhysio, pomaga izboljšati zdravje dihanja in lajša simptome kroničnih pljučnih težav.

Čeprav študije kažejo, da terapija z OPEP nima pomembnega vpliva na določene bolezni ali zdravstvene težave s pljuči, vam lahko še vedno koristi. Pomembno je, da se pogovorite z zdravstvenim delavcem in nikoli ne prenehate jemati predpisanih zdravil.

pogosta vprašanja

Kako dolgo bo trajal AirPhysio?

Življenjska doba AirPhysio se lahko razlikuje glede na dejavnike, kot so pogostost uporabe, vzdrževanje in pogoji shranjevanja. Vendar naj bi trajalo približno eno leto. Pomembno je, da napravo redno čistite po navodilih proizvajalca in jo shranjujete na hladnem in suhem mestu, da podaljšate njeno življenjsko dobo.

Ali zdravniki odobravajo AirPhysio?

AirPhysio je razmeroma nova naprava in nekateri zdravstveni delavci so izrazili zanimanje za napravo kot možno dopolnilo tradicionalnim respiratornim terapijam, kot so inhalatorji in nebulatorji. Vaš zdravnik ali respiratorni terapevt vam lahko pomaga ugotoviti, ali je AirPhysio pravi za vas, in vas lahko vodi, kako ga vključiti v vaš splošni načrt za upravljanje dihal.

Ali je AirPhysio na voljo v lekarni?

AirPhysio je lahko ali pa tudi ne na voljo v vaši lokalni lekarni, saj se razpoložljivost lahko razlikuje glede na lokacijo in določeno lekarno. Če vaša lekarna nima naprave, jo boste morda še vedno lahko kupili prek spleta prek uradne spletne strani AirPhysio ali pri drugih pooblaščenih distributerjih.

Kajenje tobaka in zasvojenost z nikotinom imata dolgotrajen škodljiv učinek kot drugi najpogostejši vzrok smrti po vsem svetu. Najmočnejša napovedovalca zasvojenosti z nikotinom sta čas do prve cigarete in skupno število cigaret na dan. Zasvojenost z nikotinom je mogoče preprečiti z izobraževanjem bolnikov, nikotinsko in nenikotinsko nadomestno terapijo, preventivo in dolgoročnim spremljanjem.

Ključni zaključki:

 • Kajenje tobaka ostaja svetovni zdravstveni problem.
 • Odvisnost od nikotina je resnična; prenehanje kajenja se začne s pripravljenostjo opustiti.
 • Kratkoročna in dolgoročna zdravstvena tveganja kajenja tobaka veliko presegajo koristi.

Odvisnost od nikotina: diagnosticirana kot motnja uporabe tobaka

Zasvojenost z nikotinom se zdaj imenuje motnja uživanja tobaka v Diagnostičnem in statističnem priročniku duševnih motenj, peta izdaja (DSM-5).

Obstaja 11 možnih kriterijev, od katerih morata biti vsaj dva prisotna v zadnjih 12 mesecih:

 • Tobak, zaužit v večjih količinah ali v daljšem časovnem obdobju.
 • Vztrajna želja ali neuspešna prizadevanja za zmanjšanje ali nadzor uporabe.
 • Veliko časa, porabljenega za dejavnosti, potrebne za pridobivanje ali uporabo tobaka.
 • Hrepenenje ali močna želja ali nagon po kajenju.
 • Ponavljajoča se uporaba tobaka, ki povzroči neizpolnjevanje glavnih obveznosti v službi, šoli ali doma.
 • Uporaba tobaka se nadaljuje kljub vztrajnim ali ponavljajočim se socialnim ali medosebnim težavam, ki jih povzročijo ali poslabšajo učinki tobaka (npr. prepiri z drugimi o uporabi tobaka).
 • Pomembne družbene, poklicne ali rekreacijske dejavnosti so opuščene ali zmanjšane zaradi uporabe tobaka.
 • Ponavljajoča se uporaba tobaka v situacijah, v katerih je fizično nevarna (npr. kajenje v postelji).
 • Uporaba tobaka se je nadaljevala kljub vedenju o vztrajni ali ponavljajoči se telesni ali psihološki težavi, ki jo je verjetno povzročil ali poslabšal tobak.
 • Toleranca, opredeljena bodisi s potrebo po izrazito povečanih količinah tobaka za dosego želenega učinka bodisi z izrazito zmanjšanim učinkom pri nadaljnji uporabi enake količine tobaka.
 • Odtegnitveni sindrom, ki se kaže bodisi z značilnim odtegnitvenim sindromom bodisi z uporabo tobaka za lajšanje ali izogibanje odtegnitvenim simptomom.

Učinki zasvojenosti z nikotinom

Vsakdo, ki je kdaj poskusil kaditi tobak, pozna vsaj nekaj fizičnih učinkov. Ti vključujejo povečan srčni utrip, pospešen krvni tlak in zmanjšan apetit, kar pogosto povzroči izgubo teže. Po drugi strani lahko opustitev kajenja vodi do povečanja telesne mase, zmanjšanega srčnega utripa in izjemnega izboljšanja čutov okusa in vonja, kar vodi do boljšega apetita.

Morda je še močnejši učinek odvisnosti od nikotina psihološki ali vedenjski. Nekadilci lahko zlahka prepoznajo kadilce po splošnem videzu osebe, ki lahko vključuje značilen vonj po dimu njihovih oblačil, s katranom umazane zobe in prezgodnje staranje kože. Ljudje, ki pogosto kadijo, ne morejo skriti potrebe po kajenju in bodo storili vse, da bi prišli do cilja.

Nikotin lahko pri kadilcih povzroči večjo budnost, odvisnost in včasih podivjano ali manično vedenje s pospešenim govorom in razdražljivostjo. Kadilci postanejo prepričani, da kadijo, da se pomirijo in ublažijo svojo živčnost ali vznemirjenost. Anksioznost in depresija lahko obstajata skupaj z uporabo tobaka.

Nikotin ne povzroča nenormalnih misli ali zaznav, kot so blodnje. Nikotin ne spremeni spomina ali presoje. Lahko pa moti družbene interakcije, če drugi ne želijo biti v bližini kadilca.

Kako nikotin znanstveno deluje?

Nikotin deluje prek centra za nagrajevanje naših možganov. Vključeni nevroanatomski kompleks se imenuje mezolimbični dopaminski sistem, ki pokriva veliko območje možganov, vključno z bazalnimi prednjimi možgani. Vedenje, ki povzroča odvisnost, je nadzorovano v območju, imenovanem nucleus accumbens, ki sprošča dopamin.

Drugi dejavniki spodbujajo odvisnost od nikotina prek encima zaviralca monoaminooksidaze. Ta encim pomaga pri presnovi kateholaminov, kot je sam dopamin.

Nevrobiologija odvisnosti od nikotina je kompleksna. Nikotin močno vpliva na kemijo možganov. Uporaba nikotina povzroči učinkovitejšo obdelavo informacij in zmanjšanje utrujenosti. Deluje lahko tudi kot pomirjevalo, zmanjšuje tesnobo in povzroča evforijo. Te koristi odtehtajo različna zdravstvena tveganja, vključno s srčno-žilnimi, pljučnimi in ledvičnimi boleznimi ter rakom, če naštejemo le nekatere.

Povprečna cigareta prinaša od 1,2 do 2,9 mg nikotina. Tipičen kadilec, ki kadi eno škatlico nikotina na dan, absorbira 20 do 40 mg nikotina na dan, kar mu hitro dvigne raven krvne plazme, vendar se lahko odtegnitveni simptomi pojavijo skoraj takoj v nekaj urah.

Znano je, da je kajenje povezano z depresijo, nespečnostjo in posttravmatsko stresno motnjo. Zanimivo je, da približno ena tretjina sedanjih pripadnikov vojaškega roka kadi cigarete.

Vpliv kajenja na zdravje

Kajenje pomembno vpliva na zdravje po vsem svetu. Na večino vodilnih vzrokov smrti močno vplivajo kadilci, ki skrajšujejo življenjsko dobo v skoraj vsaki družbi. Če se vzorec kajenja po vsem svetu ne bo spremenil, bo do leta 2030 več kot osem milijonov ljudi umrlo zaradi bolezni, povezanih z uporabo tobaka. Leta 2020 je 12,5 % odraslih v ZDA (31 milijonov) kadilo cigarete.

Škodljivi učinki kajenja tobaka so ogromni. Kajenje tobaka predstavlja več kot 85 % smrti zaradi pljučnega raka. Tobak prispeva k raku glave in vratu ter raku mehurja in materničnega vratu. Tobak povečuje tveganje za srčni napad, možgansko kap, pljučne bolezni, bolezni ledvic in številne druge zdravstvene težave.

Pasivni in tretji dim imata pomembne posledice tudi za zdravje. Številni nekadilci, ki so izpostavljeni tobačnemu dimu, imajo tudi povečana zdravstvena tveganja, vključno s tveganjem za nastanek raka in pljučnih bolezni.

izobraževanje

Mnogi ljudje prenehajo kaditi sami. Nekateri kadilci uporabljajo nikotinske ali breznikotinske nadomestke, vedenjske nasvete in naravne terapije, kot je akupunktura, in druge načine za prenehanje kajenja.

Bolnikom, ki jih zanimajo spletni programi za opuščanje kajenja, so lahko v pomoč naslednji viri:

 • "Freedom from Smoking", na voljo pri American Lung Association.
 • Oddelek za raziskave nadzora nad tobakom Nacionalnega inštituta za raka.
 • Linija za opustitev kajenja Nacionalnega inštituta za raka (NCI) daje na voljo svetovalce za opuščanje kajenja, ki po telefonu ali zaupnem spletnem klepetu odgovarjajo na vprašanja v zvezi s kajenjem v angleščini ali španščini.
 • Spletna stran American Cancer Society ponuja izobraževalna gradiva in lahko zainteresirane posameznike usmeri na skupnostni program opuščanja kajenja, imenovan FreshStart.
 • Anonimni nikotin, program, ki temelji na štipendijah in je strukturiran po enakem principu kot Anonimni alkoholiki.

Zasvojenost z nikotinom ima daljnosežna škodljiva tveganja za zdravje. Kajenje tobaka se še naprej zmanjšuje, vendar še vedno predstavlja globalni problem. Obstaja veliko načinov, kako prenehati kaditi. Prvi korak je želja po prenehanju.

Med nosečnostjo lahko priporočeni testi vključujejo krvne preiskave, ultrazvok, amniocentezo in vzorčenje horionskih resic. Ti pregledujejo različna stanja, predvsem povezana s plodom.

Prenatalna diagnoza fetalnih motenj in strukturnih malformacij postaja vse bolj pomembna, saj ima približno 3 % vseh nosečnosti genetsko motnjo ali prirojeno napako. Takšne anomalije so tudi največji vzrok umrljivosti dojenčkov v ZDA.

Genetske motnje so posledica sprememb v človekovi DNK, ki se nahaja na genih ali kromosomih.

Aneuploidija je stanje, v katerem so kromosomi manjkajoči ali dodatni. Pri trisomiji obstaja dodaten kromosom. Pri monosomiji manjka kromosom. Podedovane motnje povzročajo spremembe v genih, imenovane mutacije. Za več informacij – normadex official .

Contents