• Auteur/autrice de la publication :
 • Post category:healthblog
 • Temps de lecture :16 min de lecture

Milyen előnyei vannak a tejbogáncsnak?

Olyan termékeket is tartalmazunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hasznosak az olvasóink számára. Ha ezen az oldalon található linkeken keresztül vásárol, akkor kis jutalékot kereshetünk. Itt van a folyamatunk.

Az emberek a tejbogáncs természetes gyógyszerként használják az egészségi állapotok kezelésére. De vannak -e bizonyított egészségügyi előnyei? A

tejbogáncs (Silybum marianum) egy virágos növény, amely ugyanabból a családból származik, mint a Daisy. Mária bogáncs vagy szent bogáncs néven is ismert, a Milklle növekszik a mediterrán országokban, és az emberek ezt természetes gyógymódokhoz használják.

A tejbogáncs aktív összetevőjét szilmarinnak hívják. Az orvosok elsősorban a növényt használják a májproblémák kezelésére, de egyesek azt állítják, hogy csökkentheti a koleszterinszintet és segíthet a 2. típusú cukorbetegség kezelésében.

Ez a cikk feltárja a lehetséges tejbogáncs előnyeit, és megvizsgálja, hogy van -e tudományos bizonyíték annak felhasználására. Azt is megvizsgálja, hogyan kell használni a Milklite -t, és hogy van -e valamilyen kockázat, amelyet figyelembe kell venni.

A tejbogáncs előnyei

Az ember felhasználhatja a tejbogáncs különböző részeit a különféle egészségügyi állapotok kezelésére. Az emberek teákként és kiegészítőként használják, és néha hozzáadják a bőrkrémekhez.

A tejbogáncs leggyakoribb felhasználása a májproblémák esetében. Néhányan azt állítják, hogy ez segíthet kezelni:

 • Jaaundice
 • epehólyag -rendellenességek

Egyéb lehetséges előnyök a szív egészségének védelme a koleszterinszint csökkentésével. Szintek és az emberek segítése a 2. típusú cukorbetegség kezelésében.

Az alábbiakban feltárjuk a tejbogáncs potenciális egészségügyi előnyeit.

Támogatja a máj egészségét

A 2016. évi tanulmány szerint a tejbogáncs javította az étrend által kiváltott májkárosodást egerekben. Az orvosi közösségnek több bizonyítékra van szüksége annak bizonyítására, hogy a tejbogáncs ugyanúgy javul az emberi máj számára.

A kutatók azonban azt állítják, hogy igen. A Milklle, a szilmarin aktív összetevője antioxidánsként működik azáltal, hogy csökkenti a szabad gyökök termelését. A tudósok szerint ez méregtelenítő hatást hoz létre, ezért a tejbogáncs hasznos lehet a májproblémák szempontjából.

Amíg a kutatók további tanulmányokat végeznek, az orvosok azonban nem javasolják a tejbogáncsot, mint a májproblémák elsődleges kezelési lehetőségét. De hasznos kiegészítő kezelés lehet kipróbálni, ha egy egészségügyi szakember jóváhagyja azt.

elősegíti a bőr egészségét

A tejbogolya elősegítheti az egészséges bőr elősegítését. Egy 2015. évi tanulmány megállapította, hogy elősegítette a gyulladásos bőrbetegségek javítását, amikor az egerek bőrére alkalmazzák.

A kutatók egy másik tanulmányban azt is megállapították, hogy a tejbogáncs antioxidáns és öregedésgátló hatással van az emberi bőrsejtekre laboratóriumi környezetben. A laboratóriumi sejtekről szóló 2019. évi tanulmány azt is megállapította, hogy a tejbirodalomban levő vegyületek megvédhetik a nap expozíciójának káros hatásait, ideértve a bőr öregedését is.

A kutatóknak további tanulmányokat kell végezniük az emberekről annak meghatározása érdekében, hogy az ember milyen előnyöket várhat el a bogáncs bőrére történő alkalmazásától.

Csökkenti a koleszterin

A magas koleszterinszint problémákat okozhat a szív egészségével és növelheti az ember stroke esélyét. Egyes kutatások azt mutatták, hogy a tejbogáncs befolyásolhatja a vér koleszterinszintjét, bár ez nem meggyőző.

A 2006 -os tanulmány azt sugallja, hogy a tejbogáncs szerepet játszhat a koleszterinszint csökkentésében. Megállapította, hogy a koleszterinszint alacsonyabb volt azokban az emberekben, akik bogáncsot szednek a cukorbetegség kezelésére, mint a placebót.

Egy 2016-os vizsgálatban a kutatók a patkányok magas koleszterinszintű étrendjét táplálták. Néhány patkánynak szilbint (az aktív vegyületet a tejbogáncsban) adtak mind 300, mind 600 milligramm/kilogramm (mg/kg) testtömegben, és megállapították, hogy ezeknek a patkányoknak szignifikánsan alacsonyabb a teljes vér koleszterinszintje és triglicerid szintje.

Támogatja a súlycsökkenést

A 2016 -ban végzett kezdeti állatok kutatása azt találta, hogy a szilymarin súlycsökkenést okozott az egerekben, hogy a tudósok táplálékkal táplálkoztak, amelyek célja a súlygyarapodás.

Ez azt sugallja, hogy a tej bogáncs hasznos lehet azok számára, akik fogyni akarnak. A kutatóknak azonban további tanulmányokat kell végezniük az emberek súlycsökkenésére gyakorolt hatásainak hatásáról az emberekben.

Csökkenti az inzulinrezisztenciát

A 2016. évi egerekben végzett tanulmány, amelyet a Milklle Extract találtak, hozzájárultak az inzulinrezisztencia csökkentéséhez, ami problémát jelent a 2. típusú cukorbetegek számára. A Milklle -ről szóló kutatás újabb 2020 -as áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a Silymarin vegyület „ígéretes anyagnak” tűnik az inzulinrezisztencia kezelésére, ideértve az elhízás és a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő embereket is.

Bár a tejbogáncs szerepet játszhat a cukorbetegség kezelésében, a tudósoknak további kutatásokat kell végezniük annak megerősítésére, hogy csökkenti -e az inzulinrezisztenciát és támogatja -e a cukorbetegség kezelését.

Javítja az allergiás asztma tüneteit

asztma egy krónikus gyulladásos betegség, ahol az immunrendszer túlreagál a környezeti kiváltókkal, ami a légutak gyulladásához vezet. A tejbogáncs aktív összetevője hozzájárulhat a gyulladás csökkentéséhez.

Egy 2012 -es tanulmány megállapította, hogy a Silymarin segített megvédeni az allergiás asztmával rendelkező egerek légutak gyulladását. Egy újabb 2020 -as egerekben végzett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a szilmarin az immunválaszok szabályozásával segíthet az asztma tüneteinek szabályozásában.

Az orvosi közösség további kutatást igényel annak megállapítására, hogy a szilmarin az asztma dr derm ellenjavallatok Látogassa meg a webhelyet tüneteiben részesül -e az emberekben.

korlátozza a rák elterjedését

A tejbogáncs segíthet bizonyos típusú rákok terjedésének megállításában.

A laboratóriumokban főként a sejteken végzett kis vizsgálatok azt mutatták, hogy a tejbogáncs lassíthatja a rákos sejtek növekedését és a tumor növekedését, és esetleg növeli a kemoterápia hatékonyságát, a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) szerint. A kutatók előnyöket találtak a rák többféle típusa számára, ideértve a következőket:

 • Prosztatarák
 • Mellrák
 • méhnyakrák
 • Leukémia
 • Bőrrák
 • kolorektális rák

Számos kis vizsgálat azt is megállapította, hogy műtét és kemoterápia.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) nem hagyta jóvá a bogáncsot a rák kezelésére. További kutatásra van szüksége annak meghatározására, hogy a tejbogáncs hogyan segíthet a rák elleni küzdelemben.

Támogatja a csontok egészségét

A tejbogolya alapvető szerepet játszhat a csontok egészségének támogatásában. Egy 2013. évi tanulmány megállapította, hogy a tejbogáncs segített megakadályozni a csontvesztést.

A vizsgálat kifejezetten a csontveszteségre nézett, amelyet az ösztrogén hiánya okozta patkányok között, amelyekben a petefészek eltávolítottak. Még nem világos, hogy a tejbogáncs ugyanolyan előnyös -e a csontvesztés más oka miatt.

Az orvosi közösség további vizsgálatokat igényel, mielőtt biztonságosan arra a következtetésre juthat, hogy a tejbogáncs támogatja a csontok egészségét az emberekben.

Javítja a megismerést

A férgek 2015 -ös tanulmánya azt találta, hogy a tejbogáncs fokozza az oxidatív stressz elleni rezisztenciát. Az oxidatív stressz az Alzheimer -kór potenciális oka.

Ilyen módon a tejbogáncs javíthatja a megismerést és kezelheti az elmét befolyásoló degeneratív körülményeket. A kutatóknak további tanulmányokat kell végezniük az emberekről, hogy megerősítsék a bogáncs megismerésre gyakorolt hatását.

Támogatja az immunrendszert

A tejbogáncs segíthet egy személy immunválaszának megerősítésében. Segíthet a testnek a fertőzés leküzdésében, valamint az immunrendszer által okozott krónikus gyulladás csökkentésében.

Számos tanulmány azt sugallta, hogy a tejbogáncs immunmoduláló hatása van. A kutatók azt találták, hogy a szilmarin stimulálta az immunrendszert. Ez egy hiperaktív immunrendszert is elnyomott, hogy lerontja a krónikus gyulladásokat olyan állapotokban, mint az asztma és az allergiás rhinitis.

Egy állati modellről szóló 2016. évi tanulmány megállapította, hogy a tejbogáncs kivonat javította az immunitást. Egy régebbi tanulmány megállapította, hogy a tejbogáncs kivonat pozitív hatással volt az immunválaszra az emberekben.

További tanulmányok az emberi résztvevőkkel megengedhetik a tudósoknak, hogy bizonyosan mondják, hogy a Milklle támogatja az ember immunrendszerét.

Biztonságos -e a bogáncs?

Az NIH szerint a tejbogáncs -kiegészítőknek nagyon kevés mellékhatása van. Ritkán a tejelejtés szedése okozhat:

 • Egy hashajtó hatás
 • Narea
 • gyomorégés
 • Furdok gyomros
 • Enyhe allergiás reakció, nagy dózisok esetén

Nincs sok információ a tejbogáncs más gyógyszerekkel való kölcsönhatásáról, ideértve a rákellenes gyógyszereket és a sugárterápiát. Az embernek mindig beszélnie kell orvosával, mielőtt bármilyen új kiegészítést vagy gyógyszert megkezdne.

A tejbogáncs és a pitypang előnyei

hasonló a tejelnökhez, a pitypang (Taraxacum officinale) antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Állítólag más lehetséges egészségügyi előnyei vannak, amelyek magukban foglalhatják:

 • A máj, az immunrendszer és a vesék védelme
 • Antivirális, gombaellenes és antibakteriális tulajdonságok biztosítása
 • A cukorbetegség, az ízületi gyulladás és az elhízás kockázatának csökkentése

Hasonló potenciális egészségügyi előnyök miatt a termelők a Milklle és a Pitypang kiegészítőket tanulmányozták, és együtt értékesítették őket.

Egy kis, 2017-es patkányban végzett vizsgálat azt sugallja, hogy ezek a kiegészítők együttesen védhetnek a szén-tetraklorid által okozott vesekárosodás ellen, amely egy általános vegyi anyag, amelyet az emberek a vegytisztító létesítményekben használnak.

Egy másik, 2015-ös kis tanulmány, amelyben a patkányok magas zsírtartalmú étrendet táplálták, azt találta, hogy a tejbogáncs és a pitypang kombinációja javította a glükóztoleranciát és az inzulinérzékenységet.

Ezek a vizsgálatok nagyon kicsik, és nem biztos, hogy megállapításaik vonatkoznak -e az emberekre. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy tudjuk, hogy ezek a kiegészítők nyújtanak -e egészségügyi előnyöket, ha az emberek egyedül vagy kombinációban használják őket.

Milyen vitaminok vannak a bogáncsban?

A tejbogáncs -magok szilmarint tartalmaznak. Ez a keverék kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyek közül néhánynak előnyei lehetnek az emberi egészség számára. Ide tartoznak:

A legtöbb kutatás megvizsgálta Silymarin és Silybin előnyeit.

A tej bogáncs oka van -e mellrákot? Az NIH szerint

korlátozott laboratóriumi kutatások azt sugallják, hogy a tejbogáncs -bogáncs -szilibinin vegyület segíthet az emlőrák megelőzésében. A kutatók szerint ez lelassíthatja a rákos sejtek növekedését is.

101 emlőrákos betegnél egy kis vizsgálat azt sugallta, hogy a bogáncs használata a bőrön megvédheti azt a sugárterápia során bekövetkező károktól.

A tejbogáncson kívüli kivonatok azonban mint ösztrogénként működhetnek. Lehet, hogy nem biztonságos a hormonérzékeny emlőrákban szenvedő emberek számára.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megértsük a tejbogáncsok esetleges előnyeit és kockázatait az emlőrákos diagnózisban szenvedők számára.

Hogyan lehet használni a Milklle

A tejbogáncsot sok egészségügyi élelmiszerbolt kiegészítőként kapható. Nincs standard adag tejbogáncs, ezért a legjobb, ha elolvassa a csomagoláson javasolt adagot.

A tejbogáncs szintén kapható teaként. Ha a bogáncs teát iszik, akkor a legjobb, ha a bevitelt napi 6 csészére korlátozza.

Néhány tekercses bogáncsmag, mint a bőrkrémek nyugtató és öregedésgátló összetevője.

Kockázatok és megfontolások

Az FDA nem hagyta jóvá a tejbogáncsot az egészségi állapot kezelésére.

Mivel a tejbogáncs kiegészítő, az FDA nem szabályozza azt ugyanúgy, mint a gyógyszereket. Ez azt jelenti, hogy a címkén hirdetett hatóanyagok mennyisége nem feltétlenül felel meg az egyes adagokban ténylegesen megtalálható mennyiségnek. Ezért fontos, hogy a jó hírű kiskereskedőktől vásároljon tejbogottat.

Mint minden természetes orvoslás esetén, az embereknek meg kell vitatniuk a Milklle használatát egy orvossal.

A tejbogáncs kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel és kezelésekkel, ideértve a rákellenes gyógyszereket és a sugárterápiát. Ugyancsak hasonló hatással lehet a testre, mint az ösztrogén. Ez különös aggodalomra ad okot, ha valaki már kap kezelést bizonyos típusú rákok vagy májbetegségek miatt.

Takeaway

A tejbogáncs számos potenciális egészségügyi előnye van annak aktív összetevője, a Silymarin miatt, amely antioxidáns.

A kutatóknak további tanulmányokat kell végezniük, mielőtt a szakemberek megerősíthetik a tejbogáncs -előnyök végleges listáját. Az előzetes kutatások azonban azt sugallják, hogy érdemes lehet kipróbálni a hagyományos kezeléseket.

Mindig jó ötlet beszélni egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt elkezdené használni a Milklle vagy bármely más kiegészítést, mivel ez kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel vagy a feltételekkel.

Az emberek tejbogáncs -kiegészítőket vásárolhatnak az egészségügyi élelmiszerboltokban vagy online.

 • Csontok / ortopédia
 • Táplálkozás / étrend
 • Elhízás / fogyás / fitnesz
 • Kiegészítő gyógyszer / alternatív orvoslás

Orvosi Hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat az erőforrások szakaszban is

Contents