• Auteur/autrice de la publication :
 • Post category:healthblog
 • Temps de lecture :1 min de lecture

Сослушувањата за обврски се строго доверливи.

Тој во петокот го повтори својот став дека профитните компании неизбежно ќе ги намалат услугите или ќе ги скратат работниците за да остварат профит.

Гувернерот Тери Бранстад, републиканец кој ја поттикна промената, тврди дека промената ќе помогне да се контролираат трошоците преку обезбедување поефикасни, флексибилни услуги.

Едиторијал: Приватизирање на владините услуги ризичен бизнис

Ејми Лоренцен Мекој, портпаролка на Одделот за човечки услуги во Ајова, рече дека организациите за управување со грижата работат на помагање на индивидуалните даватели на услуги да ги научат своите нови системи за наплата. Едно прашање беше дека некои од барањата што се поднесуваат немаат потписи од клиентите или нивните законски старатели, рече таа.

Мекој рече дека не е сигурна колку такви провајдери имаат проблеми со плаќањето, но таа изрази надеж дека проблемите ќе бидат расчистени овој месец.

Качмарински рече дека се борела и со Америгруп поради покривањето на лековите на нејзината ќерка. Менаџерската компанија сакаше Хедер да проба поевтини алтернативи кои веќе не и помогнаа, рече таа. „Никогаш, ниту еднаш не сме биле одбиени ниту еден од овие лекови во веројатно 19 години. Одеднаш, сè беше демантирано“, рече таа.

Добијте заедничка поддршка што ви е потребна за да водите активен живот. Пробајте го нашиот додаток денес со посета на https://hondrostrong-website.com/mk/ .

Семејството ги смени компаниите за управувана нега од 1 јули, а сега е со Amerihealth. Качмарински рече дека проблемите се решени, а новата компанија многу повеќе реагирала на нејзините грижи.

Членовите можеа да се префрлат на нови планови од која било причина до минатиот месец. Тие сè уште може да се префрлат сега ако имаат конкретни причини, како што е тоа што нивните медицински специјалисти не се во мрежата на компанијата за управувана нега во која се запишани.

Портпаролката на Америгруп Дениз Малецки во петокот рече дека не може веднаш да го коментира случајот на Качмарински. Но, Малецки рече дека нејзината компанија контактирала со давателите на услуги за да понудат обука и совети за тоа како да поднесуваат сметки. „Америгруп Ајова е посветена на точно и навремено плаќање на сите наши провајдери“, напиша таа во е-пошта до Регистарот.

Хоман рече дека AFSCME порано претставуваше некои од работниците за кои станува збор, според аранжман одобрен од претходникот на Бранстад, демократот Чет Калвер. Но, Бранстад го откажа аранжманот, рече тој. Хоман рече дека синдикатот разгледува можна правна постапка против гувернерот за наредбата.

Медицинскиот центар „Мерси“ сака да изгради психијатриска болница вредна 31 милион долари во областа Де Моин – голем додаток на системот за ментално здравје кој рутински е преполн со луѓе во криза.

Новата болница ќе има 100 кревети – тројно повеќе од 34 психијатриски кревети што Мерси сега ги има во центарот на медицинскиот центар Де Моин.

Портпаролката на Мерси, Лаура Ванден Бош, во четвртокот рече дека локацијата на новиот објект не е одредена, но таа ќе биде во округот Полк.

„Очигледно се обидуваме да одговориме на потребите на заедницата“, рече таа.

Предложената установа, за која треба државно одобрение, ќе биде единствената самостојна психијатриска болница во областа Де Моин. Три други болници во Де Моин – Медицинскиот центар Бродлаунс, Лутеранската болница во Ајова и Медицинскиот центар за работи на ветерани – имаат болнички психијатриски единици.

Тие единици често се полни, принудувајќи некои луѓе во ментални здравствени кризи да чекаат со часови или денови во собите за итни случаи, а потоа да бидат префрлени на стотици милји подалеку за лекување.

Де Мојн има 156 стационарни психијатриски кревети. Додавањето на 66 би било зголемување од 42 отсто.

Предлогот Мерси доаѓа во услови на зголемена загриженост за недостатокот на опции за жителите на Ајова со ментална болест. Гувернерката Ким Рејнолдс неодамна потпиша сеопфатен предлог-закон за ментално здравје, чии мерки вклучуваат додавање услуги за луѓе на кои им е потребна нега, но не им е потребна целосна хоспитализација.

Најмалку осум други болници во Ајова затворија болнички психијатриски одделенија во последниве години. Тие затворања ги вклучија државните душевни болници во Маунт Плезант и Кларинда.

На предлогот на Mercy ќе му треба дозвола од Советот за здравствени установи во Ајова, кој одредува дали се потребни големи проекти за здравствена заштита или дали тие би ги зголемиле трошоците со дуплирање на достапните услуги.

Ванден Бош рече дека лидерите на Мерси се надеваат дека нивниот предлог ќе биде разгледан од државниот совет овој јули.

Во писмото до државните регулатори минатата недела, претседателот на Мерси, Карл Килер, рече дека проектот ќе биде преземен „во партнерство со националниот здравствен систем“. Тој не прецизираше кој.

Килер процени дека трошоците ќе бидат 30,8 милиони долари и рече дека ќе се финансираат со готовина на рака и позајмување.

Тереза ​​Бомхоф, која е истакнат застапник во централна Ајова за луѓето со ментална болест, рече дека ѝ е мило што слушнала дека Мерси сака да ги прошири услугите, но сака да знае повеќе детали.

Бомхоф е претседател на поглавјето Greater Des Moines на Националната алијанса за ментални болести. Таа рече дека се надева дека предлогот Мерси ќе вклучува опции кои се помалку интензивни од целосната хоспитализација.

Бомхоф истакна дека еден од главните проблеми сега е тоа што стационарните психијатриски места во болниците често се пополнуваат со недели или дури месеци од луѓе на кои им е дозволено да преминат на помалку рестриктивни програми, но такви опции не се достапни.

Заменикот на шерифот на округот Полк, Џеф Холидеј, кој е специјализиран за работа со луѓе на кои судот им е наредено лекување за ментално здравје, беше воодушевен кога слушна за предлогот на Мерси.

„Тоа е прекрасно за нас, и прекрасно е за сите луѓе со ментална болест“, рече тој.

Холидеј е дел од тимот од четири заменици кој рутински ги носи менталните пациенти до и од далечните болници кога психијатриските одделенија на Де Мојн се полни. Тие често возат до Сиу Сити или Дубук.

Мет Лејн од Вест Де Моинс, кој има шизофренија, постојано бил хоспитализиран. Тој еднаш беше однесен до Советот Блафс на лекување, откако чекаше повеќе од 24 часа за да се отвори психијатриски кревет во Де Мојн.

„Беше прилично страшно, во најмала рака“, рече тој.

Лејн рече дека планот на Мерси за изградба на нова психијатриска болница „треба многу да помогне. Мислам дека има многу луѓе кои не се лекуваат бидејќи се плашат да чекаат“.

Тој додаде дека понекогаш чувствувал дека вработените во болницата брзаат да го ослободат бидејќи чувствувале притисок да отворат кревет за некој што чекал.

Ваквите патувања додаваат стрес на кревките психијатриски пациенти. Додавањето на повеќе кревети во Де Мојн треба да помогне да се намали потребата за нивно транспортирање на друго место, рече тој.

Broadlawns, која е јавна болница во округот, минатата година додаде 14 стационарни кревети за ментално здравје на единицата која претходно имаше 30 кревети.

Додаде и нова амбулантска клиника за ментално здравје во додаток веднаш до главната зграда на болницата.

Водачите на Broadlawns рекоа дека дел од причината зошто би можеле да си дозволат да ги додадат тие услуги е поради приливот на нови пари на Medicaid според Законот за пристапна нега. Со тој закон, познат и како Обамакер, 150.000 сиромашни возрасни лица од Ајова кои претходно не би се квалификувале сега имаат здравствено осигурување на Медикеид.

Многу возрасни лица со хронична ментална болест се вклучени во проширувањето на Medicaid затоа што имаат тенденција да имаат доволно ниски приходи за да се квалификуваат за програмата за јавно осигурување.

Medicaid има тенденција да плаќа помалку за нега отколку приватно осигурување, но подобро е отколку без осигурување, што е она што претходно го имале многу возрасни лица со сериозни ментални болести.

Портпаролката на Broadlawns, Кејти Венгерт, во четвртокот изјави дека лидерите на нејзината болница не виделе никакви детали за предлогот на Мерси, па затоа не се подготвени да кажат дали ќе го поддржат.

„Но, дефинитивно сè уште има потреба од дополнителни кревети за ментално здравје“, рече Венгерт.

Лутеранската болница во Ајова, која, како и Мерси, е непрофитна болница во приватна сопственост, додаде 28 кревети во последниве години во својата стационарна психијатриска единица, која сега може да опслужува до 68 болнички пациенти истовремено.

Сопственикот на Лутеран, UnityPoint-Des Moines, исто така неодамна стана формален партнер на Eyerly Ball, агенција за ментално здравје во заедницата која обезбедува амбулантска нега.

Локалната болница VA има 10 кревети во својата стационарна психијатриска единица, плус 60 во резиденцијална програма за луѓе на кои им е потребен подолг третман за ментални проблеми.

Еден од клучните пречки за додавање нови услуги за ментално здравје во Ајова е недостатокот на квалификуван персонал. На државата особено и недостигаат психијатри.

На пример, Мерси ја наведе неможноста да се регрутираат доволно психијатри како главна причина поради која затвори амбулантска клиника за ментално здравје во 2014 година.

Мерси се обидува да го реши недостигот со започнување програма за престој ова лето за обука на нови психијатри. Бродлаунс и Ајова Лутеран, исто така, се здружуваат за да започнат програма за психијатриски престој.

Во моментов, единствената таква програма во државата е на Универзитетот во Ајова во Ајова Сити.

Семејствата од Ајова кои бараат третман за ментално здравје по судски налог за најблиските мора да поднесат формални документи кај нивниот окружен службеник во судската канцеларија.

За да се добие таква наредба, две лица мора да потпишат изјави заверени од нотар дека лицето има ментално растројство што претставува непосредна опасност за нив или за другите. Лекар може да биде едно од двете лица кои ги потпишуваат изјавите со кои се бара налогот.

Откако ќе се поднесе формалното барање, судијата ќе одреди дали да потпише налог со кој се бара лицето да биде донесено во болница за евалуација и лекување.

Повеќе:

Според канцеларијата на адвокатот на округот Полк, пред да ги изврши луѓето, судијата мора да утврди дека имаат ментално растројство што ги тера да немаат доволно расудување за да донесат одговорни одлуки за сопственото лекување.

Судијата, исто така, мора да утврди дека една од овие три работи најверојатно ќе се случи ако на луѓето им се дозволи да останат на слобода без лекување:

 • Тие, најверојатно, физички ќе се повредат себеси или другите. Ова мора да се докаже со неодамнешни акти или закани.
 • Тие веројатно ќе предизвикаат сериозни емоционални повреди на членовите на семејството или на другите кои немаат разумна можност да избегнат контакт со нив.
 • Тие не се во можност да ги задоволат своите потреби за храна, облека, засолниште или основна медицинска нега, што го прави веројатно дека ќе претрпат физичка повреда, изнемоштеност или смрт.

Слични правила важат за семејствата кои сакаат некој да биде посветен на лекување од зависност од дрога. Во округот Полк, службеникот на канцеларијата на судот може да се контактира на 515-286-3666.

Четири утра неделно, Медицинскиот центар Бродлаунс се удвојува како судница.

Болницата во округот Полк има судница, каде што судиите одредуваат дали луѓето со ментални болести или зависности се такви закани за себе или за другите што треба да бидат задржани на лекување.

Постапката е формална, но поставката не е. Судницата е мала, мрачна конференциска сала сместена на првиот кат на јавната болница. На ѕидовите не висат слики. Искршени се неколку плафонски плочки. Учесниците седат на неусогласени канцелариски столови, некои тапацирани, некои тврда пластика.

Повеќе:

Сослушувањата за обврски се строго доверливи. Службениците на судот се согласија да го остават известувачот на Регистарот да седне едно утро под услов пациентите да се согласат со тоа и никој од пациентите да не биде идентификуван.

  Судијата седи на биро со челични нозе со компјутер, телефон со звучници и книга со кодови на Ајова. Помошник окружниот адвокат седи на мала маса свртена кон судијата. Пациентите, наречени „испитаници“, седат на маса неколку метри подалеку. Секој од нив има именуван адвокат кој ќе ги посоветува за нивните права. Членовите на семејството често седат на столчиња покрај ѕидот.

  Во петокот наутро претходно оваа година, замениците на шерифот доведоа низа пациенти да се појават пред судијата Џоел Фентон. Нивните психијатри сведочеа преку телефон со звучник.

  Некои пациенти се усогласени; други не

  Еден средовечен маж со несредена црна коса и неколкудневна брада кимна со главата за да ги поздрави неговите двајца полнолетни сина, кои ги потпишаа документите да го доведат во болница на проценка неколку дена претходно.